Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Úvod > O nás > Blog > Československo jako čokoládová velmoc

Československo jako čokoládová velmoc



boby[3].jpgKouzlo kakaových bobů jako první objevili již starověcí Aztékové a Mayové. Mayové, kteří považovali za dar od bohů a používali je pro výrobu nápoje z kakaového prášku a vody nazývaný Xocolatl, který byl určen pouze pro vyvolené během rituálních obřadů a pro bojovníky. Tento nápoj měl k naší horké čokoládě daleko, byl velice hořký a kyselý a většinou se dochucoval exotickým kořením, například vanilkou, chilli nebo pepřem. Samotné kakaové boby se také používaly jako platidlo.

Do Evropy se čokoláda dostala až v 16. století, díky objeviteli Hernánu Cortésovi, který chuť nápoje vylepšil medem. Po jeho návratu z Mexika se Španělsko stalo kolébkou evropské čokoládové historie a začalo zde vznikat mnoho čokoládoven. Čokoláda se však stále konzumovala jen v tekutém stavu. V roce 1828 Holanďan Conrad van Houten jako první oddělil kakaové máslo z kakaové hmoty a vymyslel lis na čokoládu.

V roce 1839 byla založena pražská firma Luna, považovaná za nejstaršího výrobce čokolády u nás. První tabulka čokolády byla vyrobena až v roce 1847 anglickou firmou Fry and Sons z Bristolu. Nejen Švýcarsko, ale i Československo bývalo čokoládovou velmocí. Na začátku 20. století a mezi válkami se k nám dovážely kakaové boby ve velkém a vyráběvyroba.jpgly se z nich na export cukrovinky a čokoláda, jejíž kvalita i množství se téměř rovnalo Švýcarsku. Za první republiky bylo dokonce Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě.

Z původního divokého kakaovníku, latinský název Theobroma cacao, byly vyšlechtěny dvě základní odrůdy. Velice kvalitní Criollo, které má plnou chuť a krátkou dobu fermentace, ale je náchylnější k chorobám a škůdcům a vyžaduje pro svůj růst specifické podmínky. Z této odrůdy se vyrábí zhruba 10 % světové čokolády. Druhá odrůda Forastero, která je rozšířenější pro její odolnost, má ale trpčí chuť a vyžaduje delší dobu fermentace. Z této odrůdy se vyrábí 80 % světové čokolády. Pěstování kakaa není jednoduché a vyžaduje vysoký podíl ruční práce. Kakaovník pochází z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky, dnes se ale pěstuje v celém tropickém pásu. Plody jsou zajímavé tím, že vyrůstají přímo z kmene nebo silnějších větví, tomuto jevu se říká kauliflorie.