Česky English Deutsch
Drobečková navigace

Úvod > O nás > Blog > Je bílá čokoláda opravdu čokoláda?

Je bílá čokoláda opravdu čokoláda?



Mnoho lidí se domnívá, že pokud čokoláda není hnědá nebo černá, tak se ve skutečnosti nejedná o čokoládu nebo jde o nekvalitní produkt. Jak to tedy s bílou čokoládou opravdu je?

Základem každé tmavé čokolády je kakaová hmota, která se získává pražením a rozemletím kakaových bobů bez jakýchkoliv dalších přísad. Obsahuje přesně ten podíl tuku, který se přirozeně vyskytuje v kakaových bobech. Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, ale pouze kakaové máslo, což je tuk obsažený v kakaových bobech. Ten se dá získat speciálním hydraulickým lisem a jedná se o vzácnou surovinu. V tomto případě tvoří nejdůležitější složku celé čokolády. Kvalitní bílá čokoláda obsahuje vysoký podíl kakaového másla a v mnoha případech může být i kvalitnější nežli například mléčná čokoláda, jelikož u té často dochází k nahrazování kakaového másla jinými tuky, např. palmovým tukem. Pokud se tedy v bílé čokoládě nenahradí kakaové máslo jiným tukem, jedná se o vysoce kvalitní produkt.

_MG_9800.jpgPodle české legislativy je bílá čokoláda potravinářský výrobek, který obsahuje nejméně 20 % kakaového másla, 3,5 % mléčného tuku a 14 % mléčné sušiny. Pokud produkt splňuje tyto parametry, může být nazýván bílou čokoládou. Pod tímto názvem se bohužel na trhu objevuje spoustu „pochoutek“, které jsou vyrobené převážně z náhrad kakaového másla, ostatních tuků a rafinovaného cukru. Z toho pramení i jejich laciná chuť.

Kvalitní bílá čokoláda je vyrobena z kakaového másla a dalších ingrediencí. Obsah kakaového másla je u kvalitních bílých čokolád samozřejmě vyšší než 20 % daných legislativou, pohybuje se okolo 30–45 %.

Kakaové máslo je tuk, který je kvalitní a jedná se o poměrně drahou komoditu (využívá ho převážně potravinářský a farmaceutický průmysl). Obsahuje velké množství antioxidantů a minerálních látek. V bílé čokoládě najdete vitamín E, který je důležitý pro krásu pokožky. Bílá čokoláda je preferována lidmi, kteří nemohou nebo nechtějí mléčnou a tmavou čokoládu. Tento bílý typ čokolády vám také může zlepšit náladu a pomáhá vyrovnat se s únavovými a stresovými situacemi. Stejně jako jiné druhy čokolády má i ta bílá blahodárný účinek na snižování cholesterolu.

_MG_9739.JPEG

I když bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, obsahuje kakaové máslo, které je nezanedbatelnou a blahodárnou součástí kakaového bobu, tudíž i bílá čokoláda je opravdu čokoláda. Nemá sice typickou „čokoládovou“ barvu, ale byla by škoda nedat šanci kvalitní bílé čokoládě.

Vychutnejte si tabulku naší bílé čokolády, dokonalé lyofilizované jahody v bílé čokoládě nebo například bílou mandalu štěstí.