Medicinální houby v čokoládě, jak to vše začalo?

Sedím u krbu, oheň lehce plápolá a já se skleničkou vína přemýšlím nad dalším směřováním naší firmy. Kam se ubereme? Umíme vyrábět už mnoho produktů a co udělá ten rozdílový faktor? Až mě to napadne, heureka, houby. A pokračoval bych dál, ale takhle ta pohádka nebyla:-). Protože kromě toho, že mě to nenapadlo, tak v minulosti bylo mé strategické plánování o celé naší firmě dost omezeno růstem a tím, že jsme prostě prodávali a budovali.

Ale bylo to jinak. A pro mě vlastně daleko zajímavější.

V roce 2014, aspoň myslím, jsme se potkali s Veronikou Kotrcová. Mladou studentkou VŠCHT, s kterou jsme řešili skelnatění švestek v čokoládě a která nám pomáhala tento "problém" na VŠCHT vyřešit. Bylo to díky ještě dřívější spolupráci s univerzitami, což byl program na propojení akademické sféry a obchodu, v kterém jsme byli zase silní my.

Verča během projektu dodělala svoji diplomku, kde jsem byl jejím oponentem a pak se připojila do našeho týmu, avšak dále pokračovala na doktorské studium. Jednou její vedoucí práce paní prof. Čokopíková přišla s tím, že hledají obchodníky, kteří by byli schopni využít medicinální houby a že potřebují do grantu někoho, kdo je schopný vyrobit nějaký produkt, který by byl prodejný. A jelikož milujeme houby, tak jsme se toho hned chopili. Navíc, pro mě osobně bylo o to milejší, že vedoucí celého grantu byl docent z ČZU, kde jsem studoval, a tudíž jsem Verče řekl, že do toho jdeme.

Tento projekt je už za námi a musím říct, že pro nás velice úspěšně tím, že jsme v mezifázi vyvinuli mnoho receptur, nejenom s hlívou, ale také s chagou, hericiem, nebo reishi. Kromě posledně zmíněné houby máme všechny v oběhu a prodávají se pod různými značkami, třeba i s biohackery.

Největší obohacení však bylo ještě další prohloubení naší potřeby, a to dávat lidem něco přesahujícího. Něco, co jim dá víc než cukrovinka. Něco, co řekne, hele, čokoláda je superpotravina a když jí smícháš s něčím tak bombastickým, jako jsou medicinální houby, tak je to vlastně lék. Ono se to tedy nesmí říkat, jak už to zmiňoval pan Werich, v té době se také nesmělo něco říkat. Tak teď se nesmí říkat to, že je něco, co nás tady léčí, zdravé (minimálně na východ od nás už tisíce let). Hlíva samotná má jasně antioxidační účinky, stejně tak hericium (korálovec ježatý) dost přispívá ke zlepšení kognitivní funkce mozku. A pokud je smícháte s úžasnou čokoládou, řemeslně zpracovanou, tak to můžete ještě umocnit. Ano, umocnit. Ne je sečíst. A protože matematika je matka všech věd, tak to je ta nejdůležitější informace. Spolu můžou houby a čokoláda být superpotravina x 5. Sami, jen 1 plus 1.

Je to tak? Nevíme, ale tušíme. Měříme, získáváme informace. Chceme pokračovat ve studiích, kdy právě různé houby budou podávané pacientům s různými onemocněními.

Jsme vlastně na začátku. Máme úžasný chutný produkt, plný dobrých látek z kakaa a hub a nyní musíme dokázat západnímu světu, že to má smysl.

My to vnitřně víme. S respektem k východním naukám je to vlastně jasné. Ale pro nynější dobu je třeba pokračovat dál. Líbilo by se mi stejně jako v Japonsku mít možnost se rozhodnout, zda budeme řešit své "problémy" tradiční nebo klasickou medicínou. A proto to děláme. Abychom změnili pohled na čokoládu, na životosprávu, na to, co do sebe vkládáme. Chceme změnit lifestyle lidí. Aby od toho venku přešli k tomu uvnitř. Je to naivní? Možná. Ale proto vznikají takové produkty jako nyní stříbrem oceněná bílá čokoláda s hlívou ústřičnou, bio mlékem a kokosovým cukrem.

Zpět do obchodu