Proč jsem minule psal, že je mléčná čokoláda to nejhorší, co si můžete koupit?
Představte si, že jdete do Vašeho oblíbeného café řetězce a objednáte si capuccino.
Mléčný výrobek plný mléka, cukru, šlehačky a třeba ještě oblíbeného sirupu. Myslíte si, že by vadilo, že je v tom káva úplně té nejhorší kvality?
Nevadilo, protože to množství ostatních ingrediencí to přesladilo. Ale vadí to v případě, že si tam dáte espresso. Pak, když nemáte možnost to dosladit, tak Vám po tom není dobře.
A stejně tak vznikla mléčná čokoláda - tabulka čokolády, v podstatě nejhorší produkt v masových čokoládách, jelikož je tam prášek jakékoliv kvality a pak v průměru 60 % rafinovaného cukru (ono je to doopravdy rafinované) a sušené mléko.
Espresso je něco jako ta extrahořká čokoláda, o tom jsem se tu zmiňoval minule, že tou alkalizací už se ztrácí to, že je čokoláda superpotravina.
Všechny zajímá sójový lecithin, kterého je v produktu ani ne procento, ale nikoho nezajímá rafinovaný cukr. Až začneme věnovat pozornost těm podstatným věcem a ne těm přídavným, můžeme teprve začít dohledávat kvalitní informace pro naše tělo i duši.
Váš Petr Kovařík a tým Čokoládovna Steiner & Kovarik