Udržitelnost, je v dnešní době skloňována především v businessu. Pro mě osobně to však začíná u mého konání. Ano, občas jsem "líný" a radši sednu do auta a dojedu tam, kam bych mohl dojet i MHD, jen o trochu později. Na druhou stranu vím, že mi to urychlí nějaký proces a sám to vyhodnotím jako efektivnější.
Když půjdu k úplnému jádru pudla, tak udržitelnost začíná na tom, jak moc se dokážu udržet ve chvíli, kdy si myslím, že já jsem ten, kolem kterého se to vše točí, že mám já a jen já právo být vyslyšen, uspokojen, seberealizován.
Začátek vidím v udržení sebe samého i ve chvíli, kdy s druhým nesouhlasím. V tom, že na druhého nezačnu křičet, ale naslouchám a pak se mu nebojím říct třeba i protichůdný názor. Jak? V klidu, s respektem, i kdyby to byla ta největší "blbina" pod sluncem.
Protože můj názor není lepší než ten jeho. A jeho není lepší než ten můj. A v tom je pro mě začátek "udržitelnosti". V rodině, v chování k dětem, v tom, co jím a jak se chovám ke svému tělu.
Pokud toto chápu aspoň v základních principech, tak můžu jít do "přesahu" v businessové udržitelnosti. Ponechám nyní dopady bean to bar čokolády vs. industriální čokolády, alkalizovaného kakaa, kterého je 90 procent světové produkce. To je záležitost hlavně zisku a maximalizace výdělků z dividend a pověst Švýcarska či Belgie.
Pro mě osobně ale další krok po tom, že se "udržím" je to, co jím.
Proto nejdříve udržitelnost k našemu tělu, vztahům.
A třetí krok, když jsem vyrovnaný = vybalancovaný, zdravý a plný sil, mám kolem sebe super vztahy, tak můžu v businessu tvořit to samé. Uvědomit si, že svému tělu sloužím stejně, jako ono mně. Svému mozku sloužím a starám se o něj a on mi dává to, co mi dává. Pak můžu jít pomalu udržitelnou cestou směrem ven.
My stále nejsme spokojeni se vším, co děláme, používáme plasty (lepší však než maštěný papíroplast), používáme papíry, někdy obaly, které nejsou ideální, ale snažíme se to stále zlepšovat. Stejně tak zvyšujeme množství bean to bar čokolády v poměru k připravené hmotě a každý den se posouváme směrem k lepšímu businessu, stejně jako k tomu být lepším člověkem.
Proto nyní rozjíždíme pilotní projekt ve Slovanském domě, kde máme možnost nakoupit do vlastního obalu a tudíž podpořit i energeticky myšlenku, kterou chceme rozšiřovat. Jsme tam společně s Pepper Field a těšíme se na to, že postupně budeme toto rozšiřovat dále.
Co dál? Snad jen, začněme od sebe a buďme vlídní, to je to, co nám tu stále dost chybí. Pan prof. Pirk jednou v rozhovoru Jaké chceš Česko řekl: "Jsou situace, které jsou těžké, ale přistoupit k nim s úsměvem nebo zamračený nás stojí stejné peníze." Co z toho vyvodit, to už je jen na nás.
Váš Petr Kovařík a tým Čokoládovna Steiner & Kovarik